Google Site İçi

   

 

 

 

   
 

 

 

< Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa >

 

 

example2

 

 

MACARİSTAN TARİHİNDE - TÜRK ' LERİN YERİ ( alıntıdır ! )

- Mohaç M.M ( 1529 )

 

Budapeste’de Türk İzleri :
( kaynak bilgi için )

 

Türklerin Budapeşte’yi terk etmelerinden sonra Türklere ait taşınmaz kültür varlıklarının büyük bir kısmı yok olmuş veya yok edilmiştir. Buna karşılık, bazı taşınmaz Türk kültür varlıkları günümüze kadar gelebilmiştir. Tarihte yaşanan kültür eserlerinde zayiata rağmen günümüzün Macar yönetimi tarihi Türk eserlerine karşı daha duyarlıdır.

Budapeşte’deki Türk eserleri arasında en önemlisi Gül Baba Türbesidir. Şehrin Buda kısmında “Gül tepesi” denen mevkide olup, Türkler için olduğu kadar Müslümanlar için de önemli bir ziyaret yeridir.

Budin’in Macarlara devri sırasında, yaşı yetmişi geçmiş olmasına rağmen büyük kahramanlık gösteren Arnavut Abdurrahman Abdi Paşa için yapılan anıtı ikinci sırada saymak mümkündür.

Günümüzde Romanya topraklarında bulunan Galiçya cephesinde Ruslarla yaptığımız savaşta şehit düşen askerlerimiz için yapılan ve Budapeşte’ye 15 Km mesafedeki Galiçya Şehitliği de her Türk için önemli bir yerdir.

Dördüncü sırada halen ayakta olan ve hizmet veren Yeşil direkli ılıca (Rudas), Horoz kapısı ılıcası(Kiraly), Veli Bey Hamamı(Csaszarfürdo) ve Debbahane Ilıcası (Racfürdo) gibi Türk hamamlarını saymak gerekir.

Buda kalesinin restore edilmiş kale temelleri ve bazı burçları da Osmanlı döneminden kalmadır. Budapeşte’nin önemli kiliselerinden St Elizabeth, Osmanlı döneminde yapılan bir cami yıkılarak onun yerine yapılmıştır. Yine Peşte’de bulunan İçşehir (Parish) Kilisesi’nin Gotik iç dekorasyonu arasında göze çarpan mihrap, kilisenin eski bir cami temeli üzerinde kurulmuş olduğunu gösteriyor.

Budin, Savaşmadan Osmanlı Yönetimine Girmişti !

 Süleyman Han, Belgrad kalesini alınca, Macarlar bütün kuvvetlerini savunmasını sağlamlaştırmak için Budin’e taşımışlardı. Her taraftan yardım isteyerek tam yüz bin asker hazırlamışlardı. 1525 senesinde Süleyman Han, üçüncü seferinde Mohaç ovasında Macar Kralı Lâyoş’u bozguna uğratınca Serdar-ı Ekrem İbrahim Paşa’yı Budin kalesini almakla görevlendirmişti. İbrahim Paşa, Kurban Bayramı’nın üçüncü günü Budin kalesini kuşatmıştı. Serdar-ı Ekrem “şeriat gereğince savaşmadan kaleyi teslim etmeleri halinde şehirde yağma olmayacağını, halkın mal ve mülküne zarar gelmeyeceğini” bildirince kaledekiler kısa bir direnmeden sonra şehrin anahtarlarını getirip teslim etmişlerdi. Bunun üzerine Serdar-ı Ekrem İbrahim Paşa’yı Budin’in anahtarlarını getirenleri Foldvar kalesindeki Süleyman Han'a göndermişti. Süleyman Han derhal Budin önlerine gelmiş ve şehir halkına yağma olmayacağının garantisini tekrarlamıştı.  Ertesi gün büyük bir alay yapılarak, son derece gösterişli bir şekilde Bec (Viyana) kapısından içeri girmişti.

Sultan Süleyman, Kızılelma Sarayı’nın hazine odasından çıkarken gördüğü bir levhayı tercüme ettirince Macar kralının şu vasiyetini öğrenmişti:

 “Ey buraya benden sonra malik olup, ayak basacak olan kimse! Beni hayır duadan unutma. Adım için hayırlar yap ye ocağımı söndürme! Oğlum Yanoş’u kral yap. Beni ve oğlumu İstolni Belgrad'a göm. Benim gibi çok kale al. Ben ki, bütün bilgilerle meşhur ve zamanın teki Lâyoş kralım. Kral Laslo’nun oğluyum. Anam Galya kralının kızı Aneason’dur. Ocağımı söndürme. Ruhullah olan İsa da senin ocağını söndürmesin.”

 
Sultan Süleyman Han bu vasiyetten haberdar olunca, savaşı kaybettiğini anlayınca kaçmaya başlayan ve bataklığa saplanan Macar Kralı Lâyoş’un cesedinin çıkartılmasını, usullere göre İstolni Belgrad’a gömülmesini emretmişti. Sultan Süleyman, Macar Kralı Lâyoş’un mezarı üzerine dikilmesi için, turna telleri ve şahin çığaları da göndermişti.

 Sultan Süleyman, Macar Kralı Lâyoş’un Oğlunu
“Manevi Oğul” ve “Çırağı” İlan Etmişti

Viyana kuşatmasından dönerken Budin’e uğrayan Sultan Süleyman Han, özengisine yüz süren Budin Kralı Yanoş’a hil’at giydirilmesini, Estergon kalesindeki İskender tacının Budin Kralı Yanoş’a giydirilmesini emretmişti.

Her ne kadar Macar tarihçileri “Süleyman Han, Buda’yı hile ile aldı” deseler de, Sultan Süleyman Viyana kuşatmasını kaldırarak İstanbul’a döndüğünde “Türk ordusu zayıf” hissine kapılarak Budin’i kuşatan dört krala karşı Budin Kralı Yanoş’un Osmanlı safında mücadele etmesini izah etmelidirler.

Üstelik Budin Kralı Yanoş, bu kuşatmada Avusturya kralı Ferdinand ile diğer üç kralın Budin üzerine gelecekleri haberi almıştı. İskender tacı(Korona), Budin kralında olduğundan, diğer dört kral Budin kralının yanında, Osmanlılarla birlikte savaşmıştı. Budin altında ve hisar içinde yapılan savaşta Kral Yanoş, baskın yapınca Avusturya kralı Ferdinand Estergon’a kaçmış, Estergon’daki irşekler kral Ferdinand’ı Estergon kalesine koymadıklarından Tuna'yı geçerek canını zor kurtarmıştı.  Kral Yanoş, Avusturya Kralı Ferdinand ve ordusundan kalan ganimet mallarını Süleyman Han’a göndermişti.

 

 

* Budapeşte'de başka bir menü seçin ...

 

 

 

Click for Budapest Ferihegy, Hungary Forecast

 

< Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa >

 

- Sayfa Başına Dön -

 

 

Çevrimiçi Kişi Sayısı

 

Site İstatistiği

 
   
   
 
 
 
Uyarı : BULUNDUĞUNUZ SİTE BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR , HER BİLGİ TAM DOĞRU VE GÜNCEL OLAMAYABİLİR ! - ÜCRET GİBİ BAZI RAKAMSAL DEĞERLER İLGİLİ GEZİ YILINA AİTTİR - İNTERNET TARAYICISI ( İE ) 7 VE ÜSTÜ SÜRÜMLERDE , 1024 x 768 PİXEL ÇÖZÜNÜRLÜKTE UYGUN MENÜ VE SAYFA GÖRÜNÜMÜNÜ ALABİLİRSİNİZ - İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER ..