Google Site İçi

   
 
   
 

 

 

< Önceki sayfa | Sonraki sayfa >

 

 

 

 

KUZEY AMERİKA & KARAYİP ADALARI - CRUİSE , GEZİ NOTLARI

 

Bu bölüm 19 sayfadan ibarettir..Sayfa dağılımları ( html olarak ) :

usa -usa1 : genel Bilgiler / usa2 - usa6 : Şikago gezi rehberi / usa7 : Niagara Falss / usa8 - usa11 : Washington DC / usa12 - usa13 : New Orleans / usa14 - usa18 : Cruise Gemi Gezi notları'nı İçermektedir..

 

 

Mayıs 2013 tarihli Kuzey Amerika kıtasının Şikago ( IL ) kentine yaptığım yolculuk sonrası , kıtanın doğu kesiminde olan bu kentten özel aracımızla kara yolculuğu yaparak on'a yakın eyalet sınırları içindeki bir kaç şehri görüp gezdik. Yolculuğumuz kıtanın en güney ucu olan ve kıyı şeridindeki New Orleans'ta son buldu.

Kara yolu boyunca sınırları içinde olduğumuz ve geçtiğimiz eyaletler : ( İllinois , ındiana , Ohio , Pennsylvania , New York , Virginia , Kentucky , Tennessee , Mississippi , Missouri )

Uzun süreli kara yolculuğumuzda yollarda konaklamalı molalar verdik.New Orleans'tan üzerinden , önceden rezervasyonlu Batı Karayip adalarını kapsayan Cruise - Gemi turuna katıldık. 7 günlük Okyanus & Meksika körfezi & Carribbean adaları seyahatimizi tamamlayarak , New Orleans'a dönüp buradan hareketle gezi başlangıç noktamız olan Şikago'ya geri döndük..

7 gün gece konaklamalı - kara yolculuğu eşliğinde , Amerika'nın bazı kentlerini de görerek ( Buffalo - NewYork & Niagara Falls , Washington DC , New Orleans ve arada bir kaç yerleşim bölgeleri.. ) diğer 7 günü okyanusta geçecek cruıse - gemi turumuzu toplamda 15 günde tamamlamış olduk.

Bu seyahatimizde yaptığımız gezilerin notlarını ,fotoğrafları ve bazı çıktı ve rehber tarzında bilgileri sizlerle paylaşacağım..

Amerika Gezisi için menü seçeneği YOKTUR.. Bu sayfadan itibaren konu bütünlüğü için " önceki / sonraki sayfa " sırasını izleyin..

Bu gezimiz detaylı bir Gezi Rehberi tarzında işlenmemiştir.. Büyük bir kıtada kısa süreli gezide detaylı paylaşım imkanını zorlamadım..Umarım bu notlar ve paylaşımlar işinize yarayacaktır..Sağlıklı Geziler sizlerin olsun..

Ayrıca bu gezimizden önce , 2009 yılında gittiğim New York City ( US ) kenti için Gezi notlarınıda inceleyin ( Link'e Gidin ) ..

Mart - 2014 / Kaya ÇULHA

 

 

YOL HARİTASI ( US - Kara yolu )

example2 - tıklayın

 

CRUİSE GEZİSİ - YOL HARİTASI

* Büyük görüntü için Maus işaretine yıklayınız !

 

Gezimize başlamadan önce sizlere kısa kısa bilgiler aktarayım...

Bu bölümde sizlere  ülkemizden çok uzaklarda yer alan  ; İstanbul’dan yaklaşık 5.470 hava mili ( 1 hava mili = 1.852 km ) mesafedeki,  kıtalar arası  ülkenin kentine  ( US / USA – Amerika Birleşik Devletleri  , Chicago - İL ) ve oradan da kara yolu ile yapılan diğer birleşik devletler şehirlerine ait  gezi bilgilerini aktaracağım.


Ayrıca Kuzey Amerika’nın en güney ucundaki liman kentinden ( New Orleans ) hareketle gemi ile yaptığımız , önceden programlı ve rezerve edilmiş Cruise gezisi anı ve bilgilerini paylaşacağım..

 

Yeri gelmişken Cruise  - Gemi gezileri için bilgi paylaşımını yapalım.

Genelde bu bölgede hizmet sunan ticari firmalar ( Cruise ) ; Bahamalar ,Belize  , Barbados , Dominik Cumhuriyeti , Honduras , Grenada , Jamaika , Meksika  , Kosta Rika , Panama ..  gibi Orta Amerika ülkelerinin   kıyı şeridini içine alan  ve Meksika körfezi üzerinden ;  " Caribbean sea ” – Karayip denizini ve buralarda yer alan bir çok adayı içine alan gezileri kapsayan turları düzenlemektedir ( aşağıdaki haritaya bakın ) .

 

example2 - tıklayın

 

Karayaip denizinde irili ufaklı pek çok ada bulunmaktadır.Aşağıdaki harita adaların , doğu - batı ve güney yönleri ile Karayip denizindeki konumunu göstermektedir.

example2 - Karayip adaları

* " Western ” Caribbean : Cozumel, Costa Maya, Belize, Roatan , Grand Cayman

* " Eastern ” Caribbean : Turks & Caicos Islands, St. Thomas, Tortola, St. Kitts, St. John (USVI), St. Maarten/St. Martin, St. Lucia, Barbados, Jamaica, Haiti, Dominican Republic , Puerto Rico

* " Southern ” Caribbean : Antigua, St. Kitts & Nevis, Dominica, Martinique, St. Lucia, St. Vincent & The Grenadines, Barbados, Trinidad ve Tobago, Curacao, Bonaire ve Aruba

 

Gemilerin hareket noktaları genellikle Amerika’nın güney sahil şeridinde yer alan kent limanlarıdır ( aşağıdaki haritaya bakın ! ) .Haritada New York dahil çok noktadan kalkışlı olan Cruise gezilerini , siz belirlediğiniz herhangi  bir kentten planlayabilirsiniz..

 

example2 - tıklayın

 

Bu linkten Cruise şirketlerini , her yönü ile inceleyin...

 

Bir kaç adet Cruıse tur şirket adresleri...

Link.1 - Değişik ülkelerden ara transfer imkanları ile..

Link.2

Link.3

Link.4 - Benim seyahat şirketim idi..

Link.5 - ( Carnival için gemi tur alternatifleri – Ülkeler )

 

Miami ; güney Amerika için cruise merkezi sayılabilir..Şirket gemileriyle isteğinize göre Bahamalar, Karayipler, Latin Amerika, Uzak Doğu ya da Avrupa'ya kadar seyahat imkanı bulabilirsiniz..

Miami için Tur acenta ve adresler ;

* Royal Carribean International

Adres: 1050 Carribean Way Miami, FL 33132
Telefon: (305)-539 6000

* Norwegian Cruise Lines

Adres: 7665 Corporate Center Drive Miami, FL 33126
Telefon: (800)-327 7030

* Carnival Cruise Lines

Adres: 3655 NW 87th Avenue Miami, FL 33178-2428
Telefon: (305)-599 2600

* Cunard

Adres: 6100 Blue Lagoon Drive Miami, FL 33126
Telefon: (800)-728 6273

Genelde pek çok tur şirketi Gemi ile olan  gezilerini ;
2 - 5  ,  6 - 9  ve  10 gün üzerinde planlamakta…Gemi ve Okyanus’ta kalacağınız süreyi sizler sosyal & ekonomik ve zaman faktörlerinize göre belirleyin..
Sıklıkla pek çok firma / seyahat acentası sizleri bu bölge için  ; Doğu & Batı & Güney Karayip denizi ve yakın adalarını kapsayan turlar satarlar.


Gezi alanları nerelerdir ?
Western & Eastern & Southern Caribbean ( Mexico & Cozumel & Grand Cayman & Cayman İsland & The bahamas &Grad Turc & Belize & isla Roatan & Barbados & St Lucia & st Maarten … )

 

Gemi yolculukları için bilinmesi gerekenler ( Active turizm için yönlendirilmiş ,Türkçe kaynaklı linktir! )

Tur Gemi bilgileri için tıklayın

Turlar için bilinmesi gerekenler - tıklayın

 

Gelelim ücretlere…

Kamaraların büyüklüğü ve kalınacak kişilere , turun toplam gün sayısına , iç kamara – balkonlu kamara – manzaralı kamara özelliklerine göre değişmekle birlikte ; Mevsimine göre kişi başı fiatları ;  150 – 200  $ dan başlamakta ve fiatlar yükselmektedir ( kışın daha ucuz ! )..Fiata dahil olan hizmetler genel olarak ; gemi yolculuğu ve açık büfe olan tüm yemekler ile açık olarak sunulan su fiata dahildir.Ancak  alkollü içecekler , meşrubatlar ve ekstra giderleriniz ise hariçtir.. Bu fiata gemi peroneline verilen bahşiş ile küçük bedelli bazı ek vergiler zaman zaman dahil edilmemektedir! Bazı firmalar bu bedeli peşin alır..Yaklaşık 5 -7 gün için toplamda kişi başına , personel bahşişi olarak  50 -70 $ yeterli olacaktır.
Ancak görünmeyen bu ek giderler yüklü bir meblağa ulaşmaz..örneğin 2 kişi için uygun olan  350 $ lık   gemi tur bedeli , ek vergilerle yine uygun olarak 500 $ ‘ a ulaşabilmektedir.. tabii üst rakamları tercihleiniz belirleyecektir ).


** Ülkemizden bazı tur acentaları genellikle güney sahil şeridinde yer alan bir kente (  sıklıkla Miami ) İstanbul’dan hava yolu ile ulaşım  , orada 1 – 2 gün konaklamayı ve ardından da 7 günlük ek Cruise gemi gezisini organize etmektedirler..ancak hava alanı ve Liman vergileri , bahşişler vs. fiata dahil olunca bu fiat 2 kişi için toplamda en uygun 4500 – 5000 € değerlerine ulaşmaktadır! ( 2013 )..


Ülkemizden katılım için :

Link.1

Link.2

Link.3

Link.4

Ve diğer tur acentalarına bakınız..

Gemide kredi kartı ve nakit para geçmez..adımıza giriş ve çıkışlarda da kimlik olarak kullanılan kart tahsil edilecek..Bu kart kredi kartınıza bağlı..tüm harcamalar yada gemide kazandığınız oyun ikramiyeleri o karta yüklenecek yada oradan tahsil edilecektir. Gezi bitiminde limanda ; eğer kartta alacağınız kalacak olur ise kredi kartınıza transfer edilir.. Gemiye dışarıdan ( uğradığınız adalardan ve market alışverişlerinizden ) içki ve sıvı alımı yasaktır!..Liman girişinizde araç varsa haftalık park yapacağınız oto park mevcut ( 2013 New Orleans çıkışlı gezimizde 120 dolar 7 günlük araç park ücreti ödenmiştir ).

Gemilerde kumarhane var.. Dikkat ! mütevazi bedellerle kol çekmeli makinalardan yada diğerlerinden şansınızı deneyin..ama hırsa kapılmayın! Gemi havuzu, eh işte.. beklentiniz büyük olmasın , ülkemizdeki standartlara göre küçük sayılır.. Benim gemide 3500 yolcu ve 1500 personel vardı.. yani küçük bir kasaba gibiydi.. o kalabalığa 40 -50 m 2 lik havuz.. yorum sizin.. yemekler güzel.. dünya mutfağı yada bölgesine göre yapılan yemekler..Meksika sınırlarında iseniz Meksika yemek ağırlıklı..restoranlar çok iyi.. günlük içecek bedeli alkollü içecekler için 50 $ dolayında ve sınırsız ..kişi başına özel bardak verilmekte.. bu bardağı her yerde dilediğiniz kadar doldur ve iç..meşrubat için bu tutar ortalama 10 $ .. Gemiler büyük..8 - 10 katlı.. kamaralar gayet rahat.. Tv dahil her şey düşünülmüş.. Gemi yolculuğu deniz sakin ise sarsmamakta..ama yinede gemi tutanlarınız olursa ilaç ve önerilerle yola çıkın..Gemide free shopp var.. ama çok uygun değil bence..havlular gemiden ..havlular :Kara yada plaja çıkmıyor! Her an yemek , su , limonata ve dondurma vs. var..aç kalmazsınız yani..

İlerleyen sayfalarda ; Cruise Gemi'miz ve Geziye ait fotoğraf ve paylaşım detaylarını bulacaksınız..


** Ülkemizden hareketle yapılacak turlarda ücret yüksek olabilmekte.. Kendi imkanlarınızla sağlayacağınız  Güney ABD ( Miami , New Orlean vs.. ) yolculuğu ve oralarıda gezerek sonrasında bu kıyı şeridinden kendi katılım ve uygun rezervasyonla ayarladığınız gemi turlarında  giderleri daha aşağıya çekmek mümkündür..

Amerikada oto kiralama uygundur.Hele hele sayıca kalabalık iseniz bu iyi bir seçenek olur..Benzin bizdekinin % 35 - 40 ları dolayında..Oto yollar rahat ve güvenli..çoğu ücretsiz..Ücret olsa bile oto başına 5 - 10 $..Oteller mütevazi seçenekle ; oto yol çıkışlarında , kent girişlerinde güvenli ve rahat..

Bunu not edin : otoyollarda eyalet girişlerinde yol kenarlarında dinlenme ve ihtiyaç mola noktaları bulunmakta..Bir görevli yada çalışan olmayabilir..O eyalete ait gazete küpür gibi promosyonel gazetecikler var..Hem eyalet ve kentler için rehber olmakta hemde özellikle oteller için indirim kuponu yada referans no. içerir belgelere sahiptirler..İşinize yarayacak olan bu belgeleri alın.. yol kenarından oteli rahatlıkla rezerve edersiniz ( kredi kart bilgileiryle ) ..genelde kahvaltı ve konaklama içinde oda başına 50 $ verebilirsiniz..merkeze gittikçe fiat artar.. Fiata kdv dahil değil.. Odalar rahat ve konforlu.. 4 kişi kalabileceği gibi 6 kişilik odalar da mümkün.. Zaman zaman 2 kişi üstüne kişi başına küçük farklarda alınır..Ama konaklama genellikle Avrupa'dan ucuzdur.. Ayak üstü yemek zaten uygun..Böylece kara yolu ile istediğiniz süre ve programla kafanıza göre gezersiniz..Ama yolda trafik kurallarına mutlak uyun..sıkıntılı durumda hem paranız hem zamanınız boşa gidebilir..

 

Sizlere ABD için Eyaletler Arası / şehirler arası ulaşımda işinize yarayacak olan birkaç bilgiyide paylaşayım..


** AMERİKA'DA TREN YOLCULUĞU :

Amtrak, ABD’nin yolcu taşımacılığı yapan önemli demiryolu şirketidir ..50 ye yakın eyalette  , 500 civarı noktaya yolcu taşırlar..Amerika’da trenle seyahat o kadar da ucuz değildir. Tek yön New York’tan Chicago tren ulaşımı  100 $’a yakın bir bedel iken , aynı paraya uçak bileti bulmak da mümkündür. Ancak bu uygun bileti bulmak her zaman mümkün olmayacaktır.Eğer uçak seçeneğiniz olmayacaksa Amtrak ( Link ) size çare olacaktır..Trenler rahat ve konforludur.. Amtrak’ın internet sitesinden rotaları inceleyebilir ve biletinizi kredi kartınızla satın alabilirsiniz.

 

** AMERİKA'DA OTOBÜS YOLCULUĞU:

GREYHOUND / web – Kuzey Amerika’da 2000 in üzerinde  noktaya ulaşım sağlıyan bir şirket.. İkram ve yol konforu için yapılan yorumlar ( 3/ 5 * )..

Eğer bir handikap olmayacak ise ; Otobüs için alternatif kendi aracınız olabilir!
VAMOOSE BUS / web – Sadece New York / Washington DC arasında çalışan şirket..

New York ile ABD’nin başkenti olan Washington DC arasında, Greyhound’dan daha konforlu olan Vamoose Bus’ı kullanmanızı tavsiye edilmekte. Yolculuk 4-4,5 saat sürüyor. İnternet sitesinden sadece rezervasyon yapılmakta. New York’ta Penn Station’dan hareket etmekte... Ancak rezervasyonunuzun çıktısını gösterince hiç beklemiyorsunuz. Ücret : 30 $ ?

 

** AMERİKA'DA UÇAK YOLCULUĞU :

İç hatlarda da kullanılan bir kaç hava yolu şirketi..

* usairways

* southwest ( İç hat yolcu sayısı açısından ABD’nin en büyük havayolu şirketi. Ayrıca “low cost airline” denilen düşük maliyetli havayolu şirketlerinin ilki ve Easy Jet, Ryan Air ve Pegasus gibi havayolu şirketlerinin ilham kaynağı. 59 $’dan başlayan fiyatlarla 37 eyalette 72 noktaya uçabilirsiniz )

* jetblue (ABD’nin doğu ve batı kıyılarındaki New York, Chicago, Los Angelas, San Diego, Las Vegas gibi başlıca şehirlerine, Karayipler’deki Porto Riko dahil 11 ülkeye ve Meksika’nın turistik şehri Cancun’a JetBlue ile uçabilirsiniz )

* virginamerica (ABD’nin doğu ve batı kıyılarındaki metropollere ve Meksika’nın turistik birçok şehrine uçabilirsiniz. Amerika’nın en doğusunda bulunan New York’tan en batısında bulunan Los Angelas’a kadar )

* alaskaair ( Alaska uçuşları )

* delta


** AMERİKA'DA OTOMOBİL YOLCULUĞU / ARAÇ KİRALAMA

Araç kiralamak ve eyaletler arası yolculuk yapmak , kuralcı trafik koşullarıyla yolculuk hoş olabilmekte.Araba kiralama yaşı 21 ve sonrası olmakta..Mutlaka navigatör / GPS ile yola çıkın.Araç fiatlarına genelde sigorta dahil değildir.Aracı kullanan kişi için sigorta yapılmakta. Bu nedenle kaptan sayısı sigorta tutarını belirlemekte.25 yaş altında sigorta tutarı artmakta..Ehliyet : TR deki sürücü belgeleri eyaletlere , vize türünüze göre oralarda 1 aydan 6 aya kadar geçerli olmakta..
Yada " international driver's identification card " almanız gerekir. Gelmeden evel bu karti Turkiye Turing Ve Otomobil Kurumudan alabilirsiniz ( Bu linkten )..

Önemli araç kiralama şirketleri : Alamo, Avis, Budget Rent-a-Car, Dollar, Enterprise, Hertz, National Car Rental, Rent-A-Wreck ve Thrifty.

** araç kiralama şirketleri için linklere tıklayın...

Link.1

Link.2

Link.3

Link.4

 

UYARI ( alıntı bilgi paylaşımıdır ) :

Amerika’da herhangi bir hata yapıp ceza ödemeden araba kullanmak için trafik kurallarını çok iyi biliyor olmanız gerekir. Bu kurallar eyalete göre farklılık göstereceği için gideceğini eyalete göre yasalarla ilgili araştırma yapmanız gerekir. Amerikan Otomobil Derneği’nin (AAA –American Automobile Association) şubesi ya da web sitesinden faydalanabilirsiniz.

Yinede en bütün eyaletlerde geçerli olabilecek en temel trafik kuralları şunlardır;
Sağ şeritten sürmelisiniz, emniyet kemerinizi her zaman takılı tutun, hız sınırını asla aşmayın, içkili araba kullanmayın, STOP levhası gördüğünüz her yerde (öğrenci servislerinin üstünde bile olsa) yavaşlamak yerine arabanızı durdurun, yayaların her zaman ve her yerde geçiş üstünlüğü olduğunu asla unutmayın.Unutmamanız gereken en önemli şeylerden biride Amerika’nın hangi eyaletinde olursanız olun araba kullandığınız esnada bir polis tarafından durdurulursanız Türkiye’de yaptığınız gibi arabadan hemen inmeye kalkmayın. Yavaşça sağa çekin, pencerenizi bir karış kadar aralayın ve ellerinizi direksiyondan çekmeyin.

Polis caminiza kadar gelir ve ehliyetinizi (=driver license), sigorta kartinizi (= insurance card) ve ruhsatinizi (=registration card) ister.Sizi niye cevirdiginizi söyler ve ceza kağidini (=ticket) elinize tutuşturur.Hatta sizi mahkemeye bile verebilir sayet hizdan (=speed) ve point dedigimiz puan sistemli bir ceza aldiysaniz.Tavsiyem polise yakalanmayin ve point almayin.Cunku mahkemeye gidip 4-5 saatinizi mahkemede bekleyerek harcayabilir ve ardindan bir sonraki sigortanizi 200-300 dolar artmis olarak odeyebilirsiniz.Trafik kurallarina uymak Amerikada onemlidir.Eger uymazsaniz bu size pahaliya patlar.Eger mahkemede “ben suclu degilim” (=Iam not guilty) deyip elinizi kolunuzu sallayarak gidebilirsiniz ama arkanizdan bir ust mahkemeye verildiginize dair baska bir kagit daha gelir ve o mahkemenin masraflarida size fatura edilir.En iyisimi trafikde polise yakalanmamaya ve point ticket almamaya ozen gosterin.Eger alirsanizda hic itiraz etmeden mahkemeye gittiginizde parasini odeyip ehliyetinize gecmis pointleri sildirin ( Bu bilgi alıntı ve öneridir ! )

Diğer kuralları ve bilgileri internetten öğrenip öyle ABD ' ye gidin..


Benzin :

Amerika’da benzin istasyonları her zaman yol kenarında değildir. Böyle durumlarda yemek-benzin tabelalarını takip ederek içeriye doğru ilerleyin. Çok merkezi olmayan yerlerde de deponuzu boş tutmamaya özen gösterin. Yolunuzun üstünde benzinin nerede ucuz olduğunu görmek için de akıllı telefonlar için tasarlanmış GasBuddy uygulamasından yararlanabilirsiniz.
Benzini kendiniz dolduracaksınız..Pompacı yok.. Almak istediğiniz benzinin reguler / derece ve tipi ile alacağınız tutarı istasyona söyleyip , dolumu kendiniz yapacaksınız..yada kredi kartı ile pompadan doğrudan kendiniz yapacaksınız ..benzin nasıl alınır - video :


1 gallon = 3.78 Lt


Eyaletler ve ayni kentte benzinliklere göre değişmekle beraber 2013 yılı 1.yarısı / 1 gallon benzin ortalama = 3.5 $ altında idi..Yani Lt si, 1 dolardan daha azdı ( 85 - 90 cent dolayları ).. Dizel 1  lt si = 1.2 $ dolayında idi...

 

Şimdi gelelim mayıs 2013’ te yaptığımız bu seyahatlere..


Burada aktarılacak bilgi ve paylaşımlar şu ana kadar doktorungezi rehberinde gördüğünüz diğer ülke ve şehirler gibi her yönü ile detaylı olmayacaktır!.

50 eyalete , 9 milyon km2’lik yüz ölçüme sahip bu kıtanın kentleri için uzun uzun yazmam mümkün değildir..Gezi sırasında gördüğüm önemli yerler için kısa açıklamalar , ek hatırlatmalar ve küçük paylaşımların olduğu temel bilgileri rahatlıkla burada bulacaksınız..


Evet USA -  Amerika seyahatine başlıyoruz…

 

** sonraki sayfada ....

 

 

 

< Önceki sayfa | Sonraki sayfa >

 

- Sayfa Başına Dön -

 

 

 

Çevrimiçi Kişi Sayısı

 

Site İstatistiği

 
   
   
 
 
 
Uyarı : BULUNDUĞUNUZ SİTE BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR , HER BİLGİ TAM DOĞRU VE GÜNCEL OLAMAYABİLİR ! - ÜCRET GİBİ BAZI RAKAMSAL DEĞERLER İLGİLİ GEZİ YILINA AİTTİR - İNTERNET TARAYICISI ( İE ) 7 VE ÜSTÜ SÜRÜMLERDE , 1024 x 768 PİXEL ÇÖZÜNÜRLÜKTE UYGUN MENÜ VE SAYFA GÖRÜNÜMÜNÜ ALABİLİRSİNİZ - İLGİNİZE TEŞEKKÜRLER ..